STATİK PROJE
Statik proje nedir?
Yapı için gerekli olan sağlamlılık, dayanıklılık, rijitlik, ekonomik olması ve estetiğe uygun şekilde kirişlerin ve kolonların en uygun şekilde oluşturduğu kaba iskeletin ve taşıyıcılığın ölçütlerini gösterildiği projelere statik proje denir.
Betonarme Statik Proje
Yapının malzemeleri beton ve çelikten oluşan karma yapıdaki yapılara betonarme denir. betonarme hesaplarının yapıldığı kiriş, kolon ve döşeme hesaplarınada betonarme statik proje denir.
Metraj ve Keşif Özetleri
Statik projeler yapı icin ayrıca metraj ve keşif özetleri çıkarılarak maliyet hesaplaması yapılmaktadır. Yapının baştan sona kadar statik projeleri ayrı ayrı pafta şeklinde planlanır ve inşaat için gerekli olan çizimlerinn ve resimlern gösterildiği detaylı planlardan oluşur.
Statik Proje Müellifi
Statik proje müellifi tarafından yapılan ve Tmmob bağlı İnşaat Mühendisi Odasına bağlı Serbest İnşaat Mühendisi ünvanına sahip İnşaat Mühendisleri tarafından projelendirme yapılmaktadır. Başka kuruluşların statik yapmaya yetkisi verilmemiştir.
Statik Projeler nasıl yapılır?
Statik Projeler oluşturulurken TBDY2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ndeki kaynaktan faydalanılarak ve program yardımı veya hesaplama yapılarak statik proje hesapları yapılır. Hesaplamalardan çıkan sonuçlara göre statik projeler oluşturulmaktadır.
Bina Statik Projesi nereden alınır?
Firmamız statik proje lisansına sahip olup Türkiye genelinde proje sunmakta ve hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için iletişim adresimizde bulunana iletişim numaralarından bize ulaşabilir veya iletim formunu eksiksiz doldurarak firmamızdan detaylı bilgi alabilrsiniz. Bir yapının birleşenlerinden oluşan statik proje, metraj ve hakediş konusunda önde gelen işlemlerden ilkini oluşturur.
Metraj, Keşif ve Hakediş
Metraj ve maliyet hesapları statik proje üzerinde yazılan donatıların ve beton m3 göre hesaplanır. Diğer maliyeti etkileyen etkenlerden biride mimari projede yer alan ince işlerin maliyetidir.
Statik Proje için gerekenler nelerdir?
Mimari proje tasarımlarına göre statik projeler çıkarılır ve hesaplanır. Mimarlar istek ve taleplere göre yapının şekil almasını ve ihtiyacın karşılanmasını sağlarken statik proje ve hesapların nasıl yapılacağını inşaat mühendisi yetkili kişilerden bilgi alarak projesinin son taslak haline getirmeye çalışır. Taslak haline getirilen plan detayları eklenir.
Statik Proje Çizimi
Yapı hesaplama yapılmadan önce paket programlarda oluşan çizimler rölöveden alınarak çizmler paket programlarad yapılmaktadır.
Statik Proje Fiyatları
Yapının metrekarsi zerinden birm fiyat ile çarpılması ile fiyatlar oluşmaktadır. Bilgi için aramanız yeterlidir.
inşaat statik proje
Yapı yapılmadan önce uygulama projesi olarak hazırlanan statik projeye inşaat statik proje denir.
Mimari Projede olması gerekenler nelerdir?
Mimari proje yapılırken yapının detaylarıda gösterilir. Sıvası duvarın ne olacağı, çatı şekli, kesit, görünüş ve tefrişler gibi işlemler yapılarak mimari projenin son haline getirir. Her katın ayrı planlarını oluşturur. Merdiven şekillerini, kapıları, pencereleri ölçü ve boyutlarını hangi malzemelerden temin edilmes gerektiğini gibi detaylı bilgilerini proje detaylarına ekler. Ayrıca statikte olması gereken statiksel gösterimlerinde projelerinde yer alır ve gösterir.
Ruhsatlandırma proje yapı oluşturan projelerden en başında statik proje gelmektedir. Statik projeler ruhsatlandırma aşamasında önemli yer tutmaktadır mimari projeden sonra o statik proje ve paftaları yapılmaktadır. Statik Proje, Statik raporlarda hesaplanan hesaplamaların çizim şekliyle aktarılmasından oluşur. Statik Proje, Paftalarda belirtilen donatıların adet ve boyları belirtilir. Uygulama Statik Projelerde imalat sırasından imalatın hızlı ilerlemesi açısından önemlidir.
Statik proje neden önemlidir?
Statik proje, imalatının yapımı için ve maliyetleri belirlemek için yapılır. İmalatta olması gereken hesap kriterlerine göre donatı hesaplamaları ve beton kesit hesapları yapılır. Bu yöntemler uluslar arası kabul görmüş standartlardır. Bu istandartlara göre dünyanın her yerine hesaplaması yapılarak proje inşaatları gerçekleştirilir.
Metraj cetvellerinin hazırlanırken bölgede mulunan malzemelere göre yapılması önem arz etmektedir. Statiker uzman mühendislerin statik proje hazırlamadan önce bu hususların önemli olduğunun bilincinde olarak hesaplama yapılması gerekir.
Statik proje nedir? niçin önemlidir?
Statik proje inşaatcılar için önemli tariflerin içerdiği paftalardan oluştuğu ve bizi yönlendiren tanımlamaların tümüdür. İnişaat sırasında projede gösterilen donatı ve beton hesaplamaların nasıl yapacağını sayısal verilerle sadeleştirilen ve uluslar arası geçerliliği olan bir projedir. Uluslar arası standartlara göre hazırlanıp geçerliliği ülkelerin standartlarına göre yapılmaktadır.
Türkiye'de üretilen projelerin genel geçerliliği mevcuttur. Çünkü standartlarımız tamami ile avrupaya uyumlu olması ve eurocode de atıfta bulunmasından kaynaklıdır.
TBDY2018 standartlarına göre hazırlanan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından oluşturulan standartları kullanılmaktadır. Standartlar önemli diğer standartlara göre daha güvende kalması ve can güvenliği bakımından güvenli olması sebebi ile bilinmektedir. TBDY2018 standartlarına göre yapılan araştırmalarda deprem etkisi ile yıkılmış bina bulunmamaktadır. Önemli olan hesaplamaların doğru yapılması ve uygulamanın projedeki verilere göre yapılması önem arz etmektedir.
Mevcut veya yeni yapılacak olan yapılarda kriterleri farklı olmakla birlikte hesaplamalar yapılır. Yapılan hesaplamalara göre ilgili oda ve kurumların onayı ile kullanım gerçekleşir.
Statik Proje ve Analizleri
Statik projeler ve analizler, yapıların güvenliği ve dayanıklılığı açısından büyük öneme sahiptir. Bu kategori, farklı rapor türleri, projeler ve testlerle ilgili bilgileri içerir.
Statik proje örnekleri